fbpx

HIIT Workout schema, wat is dat nou eigenlijk?

HIIT workout schema

HIIT workout schema, wat is dat nou eigenlijk?

HIIT betekent High Intensity Interval Training. Het principe van HIIT is eigenlijk heel simpel. Je wisselt intervallen van vrije hoge intensiteit af met korte rust van tussen de 30 en 60 seconde. Het mooie van een HIIT workout is dat je het vrijwel voor elke sport kan gebruiken. Zo kan je dit natuurlijk ook voor hardlopen gebruiken. Als je gaat trainen met intervallen merk je dat je sneller en sterker wordt. Een HIIT kan je training echt naar de “next level” brengen. Je probeert de oefeningen zo snel en explosief mogelijk achter elkaar uit te voeren, met korte rust tussendoor.

Deze trainingsmethode wordt nu gezien als de fitnesstrend van 2019, gebaseerd op een onderzoek van het American College of Sports Medicine. Wel grappig te vermelden is dat de trainingsmethode in 2014 ook al bovenaan stond en daarna altijd in de top 3.

Waarom is een HIIT workout zo populair?

Hier is eigenlijk maar 1 goed antwoordt op en dat is omdat het werkt. Het werkt snel, je ziet en voelt snel resultaat. Het is voor iedereen, of je nu traint voor een marathon of gewoon een korte workout wilt doen. HIIT is effectief. Het is goed voor je gezondheid, het maakt je sneller en fitter.

Als je traint voor een hardloopwedstrijd kan je veel kilometers maken om je basisconditie omhoog te krijgen. Je kan je voorbereiden om de wedstrijd goed uit te lopen, maar intervaltrainingen maken je sneller en zorgen dat je nog even kan aanzetten.

Hoe zwaar is een HIIT Workout

Hier is geen eenduidig antwoord op te geven. Het is voor iedereen anders. Het hangt van je doelen af en hoe lang je training is. Maar het is wel de bedoeling om tijdens te interval het zo zwaar als mogelijk voor jezelf te maken. Een veel voorkomende vorm van HIIT is Tabata. Bij een Tabata training ben je 20 seconde bezig met daarna 10 seconde rust. Als je interval tot de 5 minuten is moet je echt op 100% gaan. Als je interval langer is dan 5 minuten ga je ongeveer op een 90/95% van je kunnen.

Hoeveel rust je moet nemen tussen de interval hangt af van je doelstellingen. Korte intervallen gaan vaak gepaard met nog kortere rust. Hierdoor kan je lichaam wennen aan de herhalingen op een hoge hartslag. Je traint zo ook je aerobe energiesysteem.

Wanneer je de intervallen echt allemaal op 100% wilt doen – bijvoorbeeld tijdens een hardlooptraining om sneller te worden, pak je vaak meer rust 2/3 minuten zodat je de volgende interval weer op 100% kan doen. Je laat je lichaam helemaal herstellen, voordat je weer op volle kracht gaat.

Hoe doe je een HIIT Workout?

Je hebt 3 manieren om een HITT training uit te voeren:

  1. Lange interval. Je doet setjes achter elkaar van 1 t/m 5 minuten dan 30 tm 60 rust en dan door naar het volgende setje (op 70 / 80 %)
  2. Korte interval. Setjes van 10 t/m 60 seconde met ongeveer dezelfde tijd aan rust. Dit doet je op 100% van je kunnen.
  3. Sprint interval. Setjes van 10 t/m 30 seconde met 30 seconde rust. Elke set is echt “All in” Je gaat voor 120% aan de slag. Dit, zoals de naam al zegt, zijn meestal sprint oefeningen.

Wil jij eens proberen of een HIIT workout wat voor jou is? Bekijk dan eens deze 2 workouts voor beginners. Deze duurt ongeveer 10 minuten en deze ongeveer 15 minuten.

Good Luck!

HIIT workout
Read Previous

Het meest eenvoudige hardloopschema voor beginners

Read Next

Wat als afvallen door hardlopen niet lukt?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.