fbpx

Tips om te beginnen met hardlopen

tips beginnen met hardlopen

Beginnen met hardlopen – tips 

Denk je eraan om te beginnen met hardlopen en wil je tips? Onze belangrijkste tip: niet denken, maar doen! Vind je dat wat kort door de bocht en wil je wat meer hardlooptips? Geen zorgen. We hebben de belangrijkste vijf tips om te starten met hardlopen op een rijtje gezet.

Tip 1: Iedereen kan hardlopen en iedereen heeft er baat bij

Ook al ben je 35 en heb je al niet meer hardgelopen sinds het sprintje naar de bus voor je Havo-examen, of ben je al buiten adem als je net de tv hebt verzet, iedereen met benen kan hardlopen. Begin gewoon rustig, en je zult merken dat je al na één of twee sessies een stuk sneller gaat. En dat niet alleen: je wordt ook gezonder. Het is wetenschappelijk bewezen dat hardlopen spectaculaire gezondheidsvoordelen biedt. Je conditie verbetert, en wat te denken van een verminderde kans op diabetes type 2, verschillende soorten kanker, hoge bloeddruk en hartaanvallen? Heb je die schoenen al aan?

Tip 2: Gebruik een hardloopschema

Zeker in het begin is het belangrijk om hardlopen een onderdeel van je levensstijl te maken. Het geheim zit hem in het volgen van een realistisch plan. Denk niet dat je binnen een maand de marathon moet kunnen lopen. Stel jezelf bescheiden doelen, zodat je die doelen ook daadwerkelijk kunt halen. Daardoor raak je extra gemotiveerd, en minimaliseer je het risico op blessures. Gebruik daarom een hardloopschema voor beginners.

Tip 3: Beginnen met hardlopen én met workouts

Veel hardlopers denken dat alle training behalve hardlopen tijdsverspilling is. Niets is minder waar! Het doen van andere oefeningen naast hardlopen helpt je bijvoorbeeld met afvallen. Daarbij voorkomt bijvoorbeeld het regelmatig doen van core-oefeningen dat je een verkeerde loophouding hanteert. Zo loop je minder kans op blessures die je verhinderen meer hard te lopen. Doen dus!

Tip 4: Maak hardlopen sociaal

De oude wijsgeer Aristoteles zei het al: in essentie is de mens een sociaal wezen. Dit betekent dat jezelf omringen met mensen die enthousiast zijn over hardlopen jou ook zal motiveren. Niet alleen tijdens het hardlopen zelf, maar ook achteraf: het werkt aanstekelijk om te praten over iemands passie. Zoek dus een hardloopmaatje of ga hardlopen in clubverband. Grote kans dat er een hardloopclub heel dicht bij jou in de buurt zit.

Tip 5: Zorg voor goede hardloopschoenen

Hardlopen is lekker simpel en goedkoop. In principe heb je er alleen een broekje, een shirtje en een paar schoenen voor nodig. Wie heeft dat nou niet? Vergis je echter niet: het is belangrijk om goede schoenen te gebruiken. Met name wanneer je gezegend bent met ‘zware botten’ is dit alles behalve een overbodige luxe. Je hoeft echt niet direct het allernieuwste hightech model aan te schaffen, maar investeer wat in een paar degelijke hardloopschoenen. Je voeten en je knieën zullen het waarderen, waardoor je minder kans loopt op vervelende blaren en blessures.

Read Previous

Wat als afvallen door hardlopen niet lukt?

Read Next

De Hardloopkalender

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.