fbpx

Alles wat je wilt weten over hardlopen

beginnen met hardlopen

Alles wat je wilt weten over hardlopen, hardloopgeschiedenis en nieuwe ontwikkelingen

Wie anno 2019 bewust met zijn gezondheid bezig is, kan eigenlijk niet om hardlopen heen. Regelmatig de hardloopschoenen onder binden verhoogt de conditie van je hart en bloedvaten, het versterkt spieren en botten en houdt je BMI op peil. Daarnaast heeft recent onderzoek aangetoond dat slechts 30 minuten hardlopen je humeur drastisch verbeterd.

Maar hoe is dat eigenlijk zo gekomen? Wat is de geschiedenis van het hardlopen? Hoe is iets dat vroeger vooral werd gedaan door de mensen die geen geld hadden voor transport veranderd in zoiets groots en populairs? En wat zijn de laatste ontwikkelingen op hardloopgebied? Je leest het allemaal hier!

De eerste stappen in de hardloop geschiedenis

Het begon allemaal ruim tweeëneenhalf duizend jaar geleden, in het jaar 490 voor Christus om precies te zijn. Athene was weer eens in oorlog met de Perzen en had net een veldslag bij het Griekse plaatsje Marathon gewonnen. De soldaat Pheidippides kreeg daarop opdracht om het blijde nieuws te gaan verkondigen aan de thuisblijvers in Athene, wat 42 kilometer verderop lag. Hoewel hij niet bepaald getraind had, rende hij de afstand aan één stuk door. Buiten adem aangekomen in Athene kon hij nog net uitbrengen: “We hebben de Perzen verslagen”, waarna hij dood neer viel.

In 1896 vervolgens, tijdens de allereerste Olympische Spelen ooit, werd als eerbetoon aan Pheidippides een marathon georganiseerd. Hoewel slechts negen van de vijfentwintig deelnemers de eindstreep haalden, wordt sindsdien het lange afstandslopen als sport beoefend.

Hardlopen – ontwikkelingen en evolutie in de jaren ‘70

Zoals wel meer ontwikkelingen in de afgelopen eeuw waaide de echte populariteit van het hardlopen in de jaren ’70 over vanuit Amerika. En andermaal was het een oorlog die de boel in gang zette: de Koude, in dit geval. Omdat deze oorlog niet werd uitgevochten op het slagveld, maar onder andere in de ruimte (spacerace), op het schaakbord (Fisher vs Spasski) en tijdens de olympische spelen, waren alle Amerikanen in euforie toen ze op hun eerste tv’s zagen hoe Frank Shorter in 1972 goud won op de Marathon in München.

Ineens wilde iedereen hardlopen, en iedereen gíng hardlopen. Er ontstond een gigantische boom: hardloopschoenen waren niet aan te slepen, er werden overal wedstrijden georganiseerd met veel prijzengeld, en wie niet mee deed, deed nergens meer aan mee. Zo ook geschiedde in Nederland en sindsdien is hardlopen een deel van onze cultuur.

Meest prestigieuze afstanden bij hardloopwedstrijden

Nog steeds is de meest populaire duurloopafstand die 42 kilometer van de marathon. Veel mensen zien dit ook als een bucketlist dingetje. En terecht. Want hoe bijzonder is het om met z’n allen voor een miljoenenpubliek door de straten van Parijs, Boston of Rotterdam te lopen?

Andere populaire hardloopafstanden bij wedstrijden zijn de halve marathon, de 5 kilometer en de 10 kilometer. Met name stadslopen met deze afstanden zijn in Nederland razend populair. Ben je benieuwd hoe snel de snelsten lopen op deze afstanden? Kijk dan in de tabel hieronder.

Naam

Echte afstand

WR Mannen

WR Vrouwen

NR Mannen

NR Vrouwen

5 Km

5.000 m

00:12:37

00:14:11

00:13:13

00:14:22

10 Km

10.000 m

00:26:17

00:29:17

00:27:26

00:30:13

Halve marathon

21.097 m

00:58:18

01:04:51

01:00:24

01:05:15

Marathon

42.195 m

02:01:39

02:15:25

02:08:16

02:23:43

De magie van de marathon

Iedere marathon is anders, en heeft iets magisch op zijn eigen manier. Maar om ruim 2500 jaar na dato in de voetsporen te treden van de arme Pheidippides, en het kunnen navertellen, heeft voor ondergetekende (tevens fervent marathonloper) keer op keer weer iets magisch. Wie je ook bent, waar je ook loopt en waarom je ook die 42 kilometer wilt uitlopen: je voegt je in de geschiedenis, die nog steeds zo levend is als de droom waar jouw persoonlijke verhaal mee begon.

De marathon onder 2 uur – Het Nike Breaking 2 project

Zoals je misschien wel weet (of gewoon kunt aflezen in de tabel hierboven), staat het wereldrecord op de marathon op 2 uur, 1 minuut en 39 seconden. Daarom besloot sportmerk Nike in 2017 in samenwerking met de allerbeste marathonlopers met een uitgekiende tactiek een poging te ondernemen onder de 2 uur te lopen. Nike ontwierp daarvoor zelfs speciale hardloopschoenen: de “Vapor Fly Elite”.

De Keniaan Eliud Kipchoge kwam op 6 mei van dat jaar slechts 25 seconden tekort om de magische barrière van 2 uur te slechten: hij finishte de marathon in 2 uur en 25 seconden. Deze tijd geldt overigens niet als officieel wereldrecord. De race voldeed niet aan de standaarden van de IAAF.

Wil je meer weten over dit bijzondere project? Kijk dan hier de gratis documentaire.

Het aantal hardlopers in Nederland en nog meer cijfers

Dat wij Nederlanders graag hardlopen weet je zelf ook wel wanneer je regelmatig naar het park gaat, of als je de prachtige hardloopverslagen leest die veel mensen op sociale media plaatsen. Maar hoeveel mensen hardlopen nou echt in Nederland? De overkoepelende sportorganisatie NOC*NSF zocht het uit en wat blijkt: zo’n tien procent van alle Nederlanders (inclusief baby’s en bejaarden) loopt hard : zo’n 1,7 miljoen mensen dus.

Daarmee is het de vierde meest beoefende sport in ons land. Het wordt alleen voorafgegaan door zwemmen, fitness en wielrennen. Opvallend is daarbij dat vooral hoger opgeleiden het doen en dat de leeftijd van de meeste hardlopers tussen de twintig en vijftig ligt. Overigens geven hardlopers best veel uit aan hun sport: gemiddeld 208 euro per jaar.

Als die arme Pheidippides toch eens had geweten wat zijn dood teweeg zou brengen…

Read Previous

Workout voor thuis voor mannen

Read Next

Hoofdpijn na hardlopen? De oorzaken en hoe te voorkomen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.